Geluidswerende studiodeuren – Wisseloord Studio’s

De Wisseloord Studio’s, de plek waar verschillende artiesten van wereldformaat opnames hebben gemaakt, waren toe aan een update. Merford heeft aan de grootscheepse verbouwing bijgedragen door de verschillende studioruimten te ontkoppelen en de studio’s van geluidsisolerende deuren te voorzien. Met de recente vernieuwingen is Wisseloord weer klaargestoomd voor de grootste artiesten.

Geluidsisolerende studiodeuren, voor geluidsstudio's. Project Wisseloord muziekstudio en geluidsstudio.

Historie Wisseloord Studio’s

De Wisseloord Studio, de bekendste studio van Nederland, is in 1978  in opdracht van Philips gebouwd en werd beroemd doordat artiesten als U2, Elton John, The Police, 50 Cent, The Rolling Stones, Michael Jackson en Tina Turner er opnamen. Het gebouw bestond uit vier in grootte variërende opnamestudio’s en een mastering voorziening. Om aan de moderne eisen op technisch en akoestisch gebied te voldoen was een verbouwing noodzakelijk.

Geluidsoverlast door contactgeluid

Vanwege de specifieke akoestiek wilde men de opnamestudio’s 1 en 2 intact houden, maar er was sprake van geluidsoverlast tussen de ruimten. De oorzaak bleek contactgeluid doordat de fundering van studio 2 was aangetast. Het aanpassen van de fundering, terwijl de rest van de ruimte intact moest blijven, was een grote uitdaging.

De hele binnenstudio (elke studio en bijbehorende control room is gebouwd volgens het box-in-box principe) werd aan staalkabels van de grond getild, terwijl de betonnen vloer werd vervangen door een nieuwe. De vloer werd tevens voorzien van Regufoam, een trillingsisolerend materiaal uit ons assortiment aan akoestische materialen. Op deze manier zweeft de vloer weer en deze ontkoppelend van zowel de wanden als de fundatie. Alleen op deze manier konden de hoge isolatiewaarden voor lucht- en contactgeluid bereikt worden.

Hoge isolatiewaarden voor contact- en luchtgeluid

De regieruimten (control rooms) van Studio 1 (digitaal) en 2 (analoog) werden gesloopt, opnieuw gebouwd en voorzien van nieuwe apparatuur, designs en akoestische voorzieningen. Verder zijn de studio’s voorzien van nieuwe technische installaties en is ook het stroomnet geoptimaliseerd, zodat er nooit meer een ongewenst brommetje de audiokwaliteit in de weg kan zitten.

Merford Special Doors studiodeuren

Voor de toegang tot de control rooms vanuit de gang, leverde Merford speciale geluidswerende studiodeuren met een geluidsisolatiewaarde van 56 dB (type MD 56L). Op de plek waar vroeger studio 3 zat zijn nu 2 moderne mastering ruimtes gecreëerd. Voor het ontwerp van de diverse ruimten en controlekamers tekenden akoestiek specialist Jochen Veith en monitor specialist Maurice Patist (PMC). Met deze verbouwing behoort Wisseloord wederom tot één van de meest geavanceerde studio’s in Europa.

Vragen over bouwkundige geluidsstudio’s of studiobouw?

Wilt u meer weten over bouwkundige geluidsstudio’s of heeft u advies nodig om zelf een geluidsstudio te bouwen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Merford geluidsstudio’s onder één dak! Geluidsisolatie, bouwkundige geluidsstudio & studiobouw. Geluidsstudio showroom